Prosta zapiekanka niczym pizza. Biorę makaron, parę dodatków i robię kolację dla rodziny

Dodano:
Zapiekanka à la pizza Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Jeśli tak, jak moja rodzina lubicie kolacje na ciepło, możecie przetestować tę prostą zapiekankę. Robi się ją całkiem szybko, wygląda, jak pizza, jest smaczna i wszyscy się najadają.

W moim domu kanapki już dawno nie są kolacyjnym rarytasem. Wszyscy czekają na coś szczególnego i smacznego. Moja już w tym głowa, by nie było to nic trudnego, ale jednak smacznego i zdrowego. Ostatnio zaskoczyłam wszystkich zapiekanką, którą przygotowałam na wzór pizzy. Świetnie wyglądała i smakowała.

Jakie składniki są bazą do zapiekanki à la pizza?

Zapiekankę à la pizza przygotowałam na bazie makaronu. Moja rodzina bardzo go lubi, bo jest smaczny. A ja cenię ten składnik za łatwość przygotowania i uniwersalność połączeń. Wzięłam więc świderki, choć można też inny grubszy, np. penne i ugotowałam al dente. Po odcedzeniu makaron wymieszałam z innym, ważnym składnikiem. Było to mielone mięso wołowe podsmażone i podduszone z przecierem pomidorowym. To połączenie zagwarantowało pożywność całej kolacji. Pozostało dorzucić tylko dodatki.

Jak zrobić zapiekankę à la pizza?

Ta zapiekanka jest podobna do pizzy i z wyglądu i ze względu na skład. Ma bowiem składnik skrobiowy, czyli makaron, sos pomidorowy, a także ser, pomidorki i salami. Ekstra dodatkiem jest mielone mięso. Zdecydowałam się na nie, bo chciałam, żeby danie było sycące. Po wymieszaniu makaronu z mięsem przełożyłam go do naczynia, a wierzch wykończyłam zupełnie, jak pizzę. Były więc: ser, pomidorki, salami i oliwki. Całość wyglądała apetycznie i wszyscy zjedli tę kolację ze smakiem.

Przepis: Zapiekanka à la pizza

Makaronowa zapiekanka na kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
485 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g grubszego makaronu np. świderki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 30 g plasterków salami
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj wołowinę, przesmaż. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wlej przecier pomidorowy, dodaj trochę soli, pieprzu i oregano, duś ok. 10 minut.
  2. Łączenie składnikówMakaron wymieszaj z przygotowanym sosem mięsnym i połową startego sera. Całość przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp pozostałym serem, na wierzchu ułóż plasterki salami, połówki pomidorków i oliwki.
  3. PieczenieNaczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz całość ok. 15 minut. Potem podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz do momentu, aż ser lekko się zrumieni.

Inna wersja zapiekanki à la pizza

Zapiekankę à la pizza możecie przygotować też nieco inaczej. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki się zdecydujecie i jakie lubi wasza rodzina. Oczywiście można zrezygnować z podsmażonej wołowiny i wymieszać makaron z samym doprawionym przecierem pomidorowym. Dla urozmaicenia warto dorzucić do środka liście szpinaku, kawałki sera mozzarella czy pleśniowego, paski szynki albo plasterki salami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...